Peilingen in de VS - scientific gobbledygook?

Met nog veertig dagen te gaan voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten beginnen de gemoederen aardig verhit te raken en dat is zichtbaar in de peilingen. Of zijn het juist de peilingen die de gemoederen verhitten? Afgelopen week leek het daar wel op. Wat is het geval? Na enkele maanden met peilingen waarin Obama en Romney elkaar niet veel ontliepen, worden de verschillen de afgelopen weken groter in het voordeel van Obama. Volgens sommigen niet omdat Obama het beter doet, maar omdat de peilingen bevooroordeeld zijn.

Wordt soms in Nederland met vier peilingen al over overkill gesproken, in Amerika worden honderden peilingen gehouden. En nog veel meer dan hier is het daar een uitdaging om steekproeven samen te stellen die een goede afspiegeling van de bevolking geven. Zijn alle staten wel vertegenwoordigd, alle etnische groepen, arm en rijk, hoog- en laagopgeleiden? Ook zijn de verschillen in peilmethodes veel groter dan hier. De een werkt uitsluitend via internet, de ander ook telefonisch; sommige peilers bellen daarbij alleen vaste nummers, andere ook mobiele, waardoor ze mogelijk andere delen van de bevolking bereiken. Het is dan ook geen wonder dat met zoveel verschillende uitslagen in de V.S. nog veel meer discussie plaatsvindt over de betrouwbaarheid van peilingen.

Een deel van de ophef is ontstaan sinds peilingen aangeven dat Obama wel eens swing states’ als Florida, Ohio en Pennsylvania kan winnen, staten die niet traditioneel republikeins of democratisch stemmen en daarmee doorslaggevend kunnen zijn in november. En nu dat ook doordringt in peilingen van bijvoorbeeld het conservatieve FoxNews, ontstaat gesputter, waarbij peilingen worden afgedaan als 'scientific gobbledygook', wetenschappelijke hocus pocus. Zie Stephen Colbert afgelopen donderdag voor een fraai overzicht:

Mitt Romney's Sliding Poll Numbers
www.colbertnation.com
"Skewed" Presidential Polls
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes Political Humor & Satire Blog Video Archive

Is er sprake van vooringenomenheid onder peilers en reden om alle peilingen bij te stellen, zoals in extreme vorm gebeurt op Unskewed Polls? Net als in Nederland treden huiseffecten op, waarbij de ene partij in bepaalde peilingen altijd iets beter scoort dan de andere. Maar die huiseffecten zijn er in beide richtingen en als je maar naar meerdere peilingen kijkt wegen ze aardig tegen elkaar op. Dat is wat Simon Jackman constateert, degene die de methode ontwikkelde voor het vergelijken van peilingen die ook de basis vormt voor de Nederlandse Peilingwijzer van Tom Louwerse. Of beter gezegd: aangenomen dat bij zoveel pelingen gemiddeld de afwijkingen tegen elkaar zullen opwegen, blijken er geen grote peilers te zijn die extreme afwijkingen vertonen. Zo wijst Jackman erop dat de peilingen van Rasmussen, die altijd pro-republikeinser zijn dan de gemiddelde peiling, anders dan vaak gedacht wordt slechts 1.3 procentpunt afwijken. 

Door zijn methode toe te passen op 470 peilingen berekent Jackman een gewogen gemiddelde, waarvan het resultaat continu wordt bijgehouden op de Huffiington Post. Vandaag levert dat het volgende beeld van de campagne tot dusver op:

En wanneer je naar die gegevens kijkt, lijkt de strijd tussen Obama en Romney toch nog geen gelopen race te zijn. Sommige peilingen mogen het dan over een voorsprong van Obama van negen of tien procent hebben, in Jackmans Poll of polls ligt het verschil nu rond de vier procent. Dat is misschien een comfortabele voorsprong, het is nog geen onomkeerbare voorsprong. Ook in de Verenigde Staten geldt dan ook dat je maar beter niet op een enkele peiling kunt afgaan.

29-09-2012 | door: Marleen Zachte | In de Peiling... | Reageer
trefwoorden , ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx