(On)mogelijke coalities op basis van de slotpeilingen

In het coalitieoverzicht van enkele dagen geleden was te zien dat er echt nog wel meer coalities mogelijk zijn dan alleen Paars (VVD+PvdA+D66) en de Grote Coalitie (VVD+CDA+PvdA) en dat de vraag welke coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer heeft ook nog een rol kan spelen. Voor de volledigheid nog een overzicht, maar dan op basis van de slotpeilingen en de laatste Peilingwijzer van gisteravond.

Coalities met de VVD


Het eerste wat opvalt is dat de steun voor de Grote Coalitie is gegroeid. Met 84 wordt het wel nog lastiger die coalitie uit te breiden met D66. Zoals werd opgemerkt in een reactie op het vorige stuk over coalities, "D66 zit er dan voor spek&bonen bij (of alleen om niet afhankelijk te zijn van eventuele dissidenten)".

Verder is te zien dat de 5-partijencoalitie nog steeds niet groot genoeg is. Daarvoor zullen toch de kleinere partijen nog groei moeten doormaken en die beweging is onwaarschijnlijk nu mensen vermoedelijk eerder om strategischer redenen naar de VVD of de PvdA overstappen dan andersom.


Voor Paars geldt een beetje hetzelfde als voor de grote coalitie: met 83 zetels nog een partij toevoegen is niet echt nodig. Behalve om voldoende steun in de Eerste Kamer te krijgen. Of dat voldoende is voor kabinetsdeelname?

De mogelijke coalities van de PvdA met de SP zijn niet zo erg veranderd in zetelaantal. Daarvoor geldt nog steeds dat slechts twee coalities voldoende steun in de Eerste Kamer hebben, Progressief Midden en Progressief Confessioneel.


Bij de coalities met SP en VVD is eigenlijk alleen die met de PvdA verder gegroeid, de coalitie die Rutte heeft uitgesloten. Terwijl dat ook de enige is met voldoende steun in de Eerste Kamer.

Voor de volledigheid nog eens van alle genoemde coalities hoe hun steun er in de Eerste Kamer uitziet:


En de coalities die volgens de slotpeilingen op een meerderheid in de Eerste Kamer kunnen rekenen:


Pechtold merkte overigens van de week in een interview op dat steun van de Eerste Kamer wel wenselijk mag zijn, maar dat het maar weer afwachten is hoe de volgende Eerste Kamer er uitziet, waarbij hij vooral doelde op de afgenomen steun voor het CDA. Daar heeft hij uiteraard gelijk in, maar de Eerste Kamer wordt pas in 2015 gekozen. Eerst moeten we maar eens een coalitie zien te krijgen die het zo lang volhoudt. 

Zie ook:
De Stemming versus Politieke Barometer versus Maurice de Hond versus TNS NIPO versus (11 september): verschil 6 tot 12 zetels
Peilingwijzer 11 september 2012 - laatste peilingen voor de verkiezingen
Peiling Politieke Barometer 11 september 2012 - NRC wil per se winnaar aanwijzen
Peiling Maurice de Hond 11 september 2012 - vrijwel gelijk aan gisteren: VVD en PvdA aan kop
Peiling TNS NIPO 11 september 2012 - morgen nek-aan-nek-race tussen VVD en PvdA
Peiling De Stemming 11 september 2012 - Meer beweging op links dan op rechts
Die gordijnbonus, komt die er weer?
De vergeten Kamer... Paars en Nieuwe Lente halen de 38 niet
Peilingen in het nieuws - een lees-, kijk- en luisterlijstje

12-09-2012 | door: Marleen Zachte | Peiling vs peiling | 3 reacties
trefwoorden
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reacties

Edwin den Boer
-1-  Edwin den Boer:

Het spek&bonen-argument gaat toch niet meer op nu het CDA ongeveer even groot is als D66? In de Tweede Kamer tenminste. Elk van beide middenpartijen kan afwisselend gemist worden. Dat zorgt voor evenwicht. Het CDA zou buiten de boot vallen bij immateriële kwesties, D66 als ze meer willen hervormen dan de andere partijen.

Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden. Dat wordt fijn puzzelen voor de nieuwe Kamer, nu de koningin niet meer meedoet.

Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:

@Edwin den Boer: Met twee even grote kleine partijen zal het vast makkelijker zijn, maar het kabinet kan ook door zonder een van de twee. Wanneer er maar één klein partijtje nodig is, kan dat wat hogere eisen stellen dan op getalsmatige gronden redelijk zou zijn. Dat mis je hier.

Paul
-3-  Paul:

Doe nog maar een keer over de definitieve exit poll.. :)

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx