'De nieuwe Tweede Kamerpeiling': Twitpeil

Sinds 27 mei is Twitpeil (@twitpeil) actief, dat statistieken verzamelt over twitterende kamerleden. Van elk kamerlid dat actief is op Twitter wordt dagelijks het aantal volgers aangegeven en hoeveel er sinds de dag ervoor zijn bijgekomen. Bovendien worden elke dag enkele 'awards' toegekend, bv. aan wie de meeste tweets verstuurde of aan wie de meeste anderen ging volgen.

Zonder meer interessante informatie, maar valt er ook iets uit af te leiden? En in het bijzonder, hoe serieus moeten we de subtitel van de site 'De nieuwe Tweede Kamerpeiling' nemen?

Op Twitter werd er in ieder geval al vrolijk mee opgeschept. Iemand schreef (al dan niet serieus bedoeld):

"Hoe zou de 2e kamer er uitzien als Twitter het voor het zeggen had?  - GL zou met gemak de allergrootste partij zijn"

Op het eerste gezicht lijkt dit beeld zijn woorden te ondersteunen. Maar klopt het ook?

U begreep het al, het klopt niet. Maar waarom het niet klopt is interessant. Allereerst zijn volgers niet hetzelfde als kiezers. Er zijn genoeg mensen die in politiek geïnteresseerd zijn en die daarom meerdere politici volgen. En zij beperken zich heus niet tot hun eigen partij. 

Dat werpt ook meteen een ander licht op de tekst midden in de cirkel: 'Totaal aantal Twittervolgers van Tweede Kamerleden'. Wanneer je het aantal volgers van de afzonderlijke kamerleden bij elkaar optelt kom je inderdaad uit op 1.303.557 volgers. En Twitpeil beweert ook niets anders. Maar het is wel goed om te bedenken dat dit niet betekent dat ruim 1,3 miljoen Nederlanders kamerleden volgt. Het zou dan ook aardig zijn wanneer Twitpeil ook cijfers zou kunnen bieden over het gemiddeld aantal politici dat volgers van politici volgt. Als u mij nog volgt...

Goed, volgers zijn geen gegarandeerde kiezers, dus de claim dat GroenLinks de grootste partij zou zijn, is incorrect. Maar kunnen we dan ten minste zeggen dat GroenLinks onder in politiek geïnteresseerde Twitteraars de populairste of meest gevolgde partij is?

Volgens de totalen wel. En die volgen uit een simpele optelsom. Niks mis mee. Tot we de cijfers per partij iets nader bekijken. De volgende grafiek biedt dezelfde gegevens als hierboven, maar voor elke partij staat er ook bij hoeveel volgers de drie meest gevolgde kamerleden hebben.

En nu valt opeens iets op: van de 387.824 GroenLinks-volgers zijn er 268.230 afkomstig van één kamerlid.  Negenenzestig procent van alle GroenLinks-volgers volgt nummer negen op de lijst van 2010, Arjan El Fassed!

Wie onlangs in de krant las over een onderzoekje van perscentrum Nieuwspoort naar twitteractiiviteit op het Binnenhof, heeft geen idee waarom. Het bericht dat ANP erover schreef en dat onder andere door Trouw en de Volkskrant werd overgenomen, zegt er namelijk niets over. Daar staat alleen dat El Fassed een goede twittertip voor mede-politici had.

Voor wie het verhaal niet kent: in 2009, nog voor hij kamerlid was, kocht El Fassed een straat in een Palestijns vluchtelingenkamp, om de bouw van een jeugdcentrum te steunen. Omdat hij de straat '@arjanelfassed tweetstreet' noemde, kreeg deze aankoop van de eerste straat met een twitternaam wereldwijd aandacht. In april 2010 had hij zo al meer dan driehonderduizend volgers van over de hele wereld.

Een prachtig verhaal, maar met GroenLinks heeft het niets te maken. Arjan El Fassed is sinds 2010 - misschien wel dankzij zijn kamerlidmaatschap, waardoor hij meer in het Nederlands twittert - meer volgers kwijt geraakt dan nummer drie op de lijst, Tofik Dibi, er heeft.

Zonder El Fassed, of met een 'realistischer' aantal Nederlandse volgers, zou waarschijnlijk D66 de meeste volgers hebben. En dat is wel grotendeels te danken aan een man, Alexancer Pechtold, met 146.619 volgers. Dat zijn er niet zoveel als Geert Wilders er heeft - bijna 192.000 (en dat zijn echt niet allemaal fans) - maar omdat zijn nummer twee en drie op de lijst samen nog geen 12.000 volgers hebben, legt de PVV het af tegen D66.

Het CDA moet overigens snel op zoek naar nieuw twittertalent, want nummer een en twee, Sabine Uitslag en Mirjam Sterk, keren beiden niet terug in de Tweede Kamer. Dan wordt Ad Koppejan de twitterlijsttrekker van het CDA.

08-06-2012 | door: Marleen Zachte | In de Peiling... | 5 reacties
trefwoorden ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reacties

skamminga
-1-  skamminga:

Beste Marleen,

Leuke analyse! En het klopt dat je de twittervolgers niet gelijk kan schakelen aan stemmen op een partij. In een vroege versie van Twitpeil hadden we nog het aantal zetels uitgerekend, tot we ons realiseerden dat dat nergens op zou slaan :)

De pure getallen zijn dan ook niet zo ontzettend interessant, hoewel het verhaal van El Fassed een bijzondere is. Wat we voornamelijk frappant vinden om te zien is de verschuivingen naar aanleiding van nieuws. Zo zagen we bijvoorbeeld de dag na de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing van Groenlinks dat Sap de meeste nieuwe volgers erbij had gekregen, en Dibi het meest had verloren. En gister zette die daling voor Dibi door met een fikse duikeling van -94. De actualiteit lijkt soms dus wel een impact te hebben op de uitslagen.

Verder zijn we eigenlijk voortdurend bezig met nieuwe vragen bedenken waar we aan de hand van de data van Twitter antwoord op kunnen geven. Dat maakt het voor ons al een uit de kluiten gegroeid hobbyprojectje :)

- skamminga

Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:

@skamminga: – Dank je voor je reactie.Grappig dat er na zo’n nietverkiezing van Dibi meteen zoveel mensen afhaken. Ik ben benieuwd of dat doorzet.
En eigenlijk een beetje jammer dat dat het elfassed-effect zo sterk is, je zou er haast een continue disclaimer bij moeten zetten, omdat niet iedere bezoeker het blogartikel waarin jullie daarop wijzen, leest.

Wat die vragen betreft: los van bovenstaande vraag naar het gemiddeld aantal politici dat mensen volgen, zou het ook aardig zijn om te zien welke politici na de verkiezingen weer afhaken, of op zijn minst flink minder gaan twitteren. En hoe gaat het met vertrokken kamerleden? Die verdwijnen naar ik aanneem direct uit de dagelijkse cijfers, maar een terugblik na verloop van tijd, zou mooi zijn.

Ik blijf jullie in ieder geval volgen ;-)

skamminga
-3-  skamminga:

Gegevens over Twitteractiviteit worden ook over langere tijd bijgehouden, dus het eventuele effect van de verkiezingen zouden we wel moeten kunnen zien. Daarnaast zijn we ook druk bezig met doorspitten van de nieuwe kandidatenlijsten van de partijen. Misschien dat we het kunnen vergelijken met aantal voorkeursstemmen op 12 september enzovoort.

Ook vertrekkende kamerleden worden in dat bestand van nieuwe kandidatenlijsten opgenomen, om te kijken wat er met hun volgers gebeurt. Want zoals je zelf al aangeeft – de top twee van het CDA neemt afscheid na de verkiezingen!

- skamminga

laurens79@hotmail.com
-4-  laurens79@hotmail.com:

Toch kan je wel peilingen extrapoleren uit de social media. Buzzpeil luistert naar wat gezegd wordt op internet en zet dat om naar een wekelijkse peiling. Geen zelfaanmeldingen, een enorme steekproef (meer dan 100.000 berichten per week) en een goed beeld van de trend. Op http://www.buzzpeil.nl is meer te zien.

Marleen Zachte
-5-  Marleen Zachte:

@Laurens79: Dank je voor de link, daar ga ik nog eens uitgebreider naar kijken. Ik zie zo snel niets over de methode die ze gebruiken op hun site. Wel een verwijzing naar een onderzoek, maar niets over de opzet van de steekproef die buzzpeil.nl zelf gebruikt. Weet je daar meer over?

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx