Peiling TNS NIPO 20 juni 2012 - SP en VVD scoren goed, maar reële kans voor PvdA

Partijen in volgorde van grootte:
1 - VVD en SP - 32 zetels
2 - PvdA - 20 zetels
3 - PVV en CDA - 17 zetels
4 - D66 - 15 zetels
5 - CU - 6 zetels
6 - GL - 5 zetels
7 - SGPPvdD en overige partijen - 2 zetels

Sinds de vorige peiling van TNS NIPO, drie weken geleden, zijn de VVD en de SP 3 zetels gestegen, waarmee ze nog steeds samen aan kop staan. De PVV, die sinds 1 mei bij TNS NIPO op 19 zetels stond, heeft nu 2 zetels verloren en ook D66 (eerder 16 en 17 zetels) staat 2 zetels lager. Verder zijn het CDA en GL 1 zetel gedaald. De PiratenPartij komt net iets te kort voor een zetel, de 2 'overige zetels' gaan net als vorige keer naar 50 Plus.

TNS NIPO heeft ook gekeken naar de wijziging in stemvoorkeur tussen de verkiezingen van 2010 en nu. En naar de tweede keuze van de gepeilden, wat mogelijk iets zegt over het groeipotentieel. Daarvan zullen we waarschijnlijk in de pers vooral terugzien dat 11% van de kiezers de SP als tweede partij noemt. Dat staat namelijk in de toelichting die TNS NIPO op de peiling geeft:

Dat in de uitgebreide toelichting uit een grafiek blijkt dat ook de VVD, de PvdA en D66 elk door 9% van de gepeilden als tweede partij is genoemd, zal de meeste kranten wel niet halen. Terwijl dat toch om te weten hoe belangrijk die 11% is, wel essentiële informatie is. En ook een andere nuance uit het volledige persbericht zal waarschijnlijk niet tot de meeste kiezers doordringen: dat het percentage PvdA-kiezers dat de SP als tweede keuze noemt met 41% weliswaar hoger is dan omgekeerd - 34% - maar dat dat in absolute aantallen om evenveel kiezers gaat. En dat 'de PvdA nog steeds een reële kans maakt om de socialisten voor te blijven'.

Kortom, altijd zelf de hele berichten lezen. Wat bij TNS NIPO gelukkig kan zonder dat inloggen nodig is.

Update: De meeste kranten brengen donderdag pas het peilingnieuws, maar Blik op nieuws heeft al precies gedaan wat ik voorspelde en noemt slechts de 11%. Het Financieele Dagblad heeft een andere variant: daar noemt men het opvallend dat 10% van de SP-aanhang de PVV als tweede keuze en 21% van de PVV'ers de SP als tweede keuze noemt. En ook daarvoor geldt, dat het weinigzeggende cijfers zijn zonder vergelijkingsmateriaal. Voor de duidelijkheid hier nog de hele tabel (en merk ook het percentage 'weet niet' op bij elke partij):


 

Update 27 juni: Inmiddels is al een nieuwe peiling van TNS NIPO verschenen, maar ook kwam men vandaag met een video waarin Tim de Beer een toelichting geeft op de cijfers uit deze peiling:

Zie ook:
Peilingen van slag? Maurice de Hond noemt Synovate onverantwoord
CBS vindt peilingen onbetrouwbaar - volgens Altijd wat
Met deze peilingen geen coalities mogelijk. Hoewel...

20-06-2012 | door: Marleen Zachte | TNS NIPO | Reageer
trefwoorden ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx