Peilingwijzer 4 juli - SP en VVD strijden om eerste plaats

Het is jammer dat de Peilingwijzer die de NOS in samenwerking met de Leidse universiteit publiceert, zo weinig aandacht krijgt. Het lijkt er althans op dat de aankondiging dat hij zou gaan verschijnen wel door verschillende media is opgepikt, maar sindsdien lijkt het een exclusief NOS-nieuwtje te zijn geworden. Jammer want de Peilingwijzer laat net iets duidelijker zien hoe de machtsverhoudingen liggen.

Duidelijker omdat alle drie de peilingen er in zijn verwerkt, maar ook omdat dit over een langere termijn gebeurt. De recentste peilingen worden wel zwaarder gewogen, maar dienen niet uitsluitend als basis. Zo worden eventuele pieken enigszins afgevlakt.

In de grafiek is goed te zien dat de Peilingwijzer niet de hoogst en laagst mogelijke zetelaantallen uit de peilingen weergeeft, maar wel degelijk een (gewogen) gemiddelde. De waarden minimum en maximum geven dan ook de onzekerheidsfactor van de Peilingwijzer aan.

Wie op het moment de grootste partij is, is niet te zeggen, wel dat VVD en SP nog steeds om die plek strijden en dat PvdA en PVV hetzelfde doen om de plaatsen drie en vier, op de voet gevolgd door D66. Zie voor de complete toelichting de Peilingwijzer van 4 juli bij de NOS. Meer over de methode die voor de Peilingwijzer wordt gebruikt op de website van politicoloog Tom Louwerse

04-07-2012 | door: Marleen Zachte | Peilingwijzer | Reageer
trefwoorden , , , , , ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx