Peiling De Stemming 12 juli 2012 - VVD en SP straks strategisch coalitie in gestemd?

Partijen in volgorde van grootte:
1 - VVD en SP - 33 zetels
2 - PvdA - 18 zetels
3 - PVV - 16 zetels
4 - D66 - 14 zetels
5 - CDA - 13 zetels
6 - CU - 8 zetels
7 - GL - 5 zetels
8 - SGP en PvdD - 3 zetels
9 - 50+ - 2 zetels
10 - PP - 1 zetel
10 - Overig - 1 zetel

Verschil t.o.v. huidige Tweede Kamer:
VVD +1 zetels
PvdA -12 zetels
PVV -8 zetels
CDA -8 zetels
SP +18 zetels
D66 +4 zetels
GL -5 zetels
CU +3 zetel
SGP +1 zetel
PvdD +1 zetel
Overig 4 zetels

De Stemming is deze week als nieuwe peiling gestart, uitgevoerd door Intomart GfK, in opdracht van EenVandaag. Achter de schermen zijn al sinds 1 januari peilingen uitgevoerd, die nu ook online staan.

De vorige peiling is van 1 juni en in vergelijking daarmee zijn er slechts kleine wijzigingen. De VVD is 1 zetel gestegen en D66 2 zetels. De PvdA, de PVV en het CDA daalden elk 1 zetel en de Piratenparentij heeft voor het eerst bij De Stemming 1 zetel.

Ten opzichte van de huidige Tweede Kamer is de VVD gelijk gebleven, zijn de PvdA, de PVV en het CDA rond eenderde gedaald en is de SP ruim verdubbeld. D66 is veertig procent gestegen, GroenLinks gehalveerd en de ChristenUnie, de SGP en de PvdD zijn ongeveer anderhalf keer zo groot.


De Stemming heeft ook onderzocht of mensen zullen vasthouden aan de partij van hun eerste voorkeur vasthouden, wanneer het tussen de VVD en de SP een nek-aan-nekrace blijft en constateert:

"Ongeveer 12 Kamerzetels gaan dan van andere partijen naar de VVD en ongeveer 15 Kamerzetels van andere partijen naar de SP. [...] De PvdA kan in dat geval 20 procent van het huidige potentieel aan de SP verliezen. Op basis van de actuele peiling kan het GroenLinks 15 procent aan potentiële kiezers kosten en D66 12 procent. Op rechts verliest het CDA 15 procent aan de VVD, D66 11 procent en de PVV 10 procent. "

Intomart maakt het voorbehoud dat dit meer als trend moet worden opgevat, maar het geeft goed aan hoe onzeker de peilinguitslagen nog zijn. Stel dat dit het maximum aantal mensen is dat een strategische stem op VVD of SP overweegt en dat een deel dat in de praktijk toch niet zal doen, dan kunnen er dus tussen de 0 en 27 zetels (dat is 18 procent!) naar VVD of SP verschuiven.

Daarbij valt op dat het effect op wie de grootste wordt, relatief klein is. Bij deze maximale cijfers zou de SP op 48 en de VVD op 45 zetels komen, maar drie zetels verschil valt binnen de onzekerheidsmarges. De balans kan net zo goed omslaan naar de andere kant.

Voor de verhoudingen in de Tweede Kamer zijn de gevolgen veel groter. De SP en de VVD zouden samen 93 zetels krijgen, bijna tweederde van de Kamer, terwijl de partijen die dan om de derde en vierde plaats  strijden, PvdA en PVV, elk niet meer dan 14 of 15 zetels zouden krijgen. En terwijl al die kiezers hun strategische stem op SP of VVD uitbrengen in de hoop zo de andere partij buiten het kabinet te houden, kan wel eens de situatie ontstaan dat de twee min of meer veroordeeld worden tot de vorming van een coalitie. Zo zou het in ieder geval gaan als dit het scenario voor een film of tv-serie was. Een duidelijker pleidooi tegen strategisch stemmen is amper denkbaar.

N.B. Later een keer apart aandacht voor de methode die De Stemming gebruikt en de schat aan informatie die per peiling openbaar gemaakt wordt.

Zie ook:
Peiling Politieke Barometer 13 juli 2012 - verlies voor links overdreven
Peiling TNS NIPO 10 juli 2012 - 31% zeker van keuze, 41% zweeft, 17% geen idee, 9% stemt niet
UvA laat zien: zo peil je iemand de hemel in!
Welke effecten zou een kiesdrempel hebben?

14-07-2012 | door: Marleen Zachte | De Stemming | 2 reacties
trefwoorden , ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reacties

jos
-1-  jos:

Ha! Interessant! Zo wordt strategisch stemmen nóg aantrekkelijker ;-)
Het wordt tijd dat de vraag: “in hoeverre wordt uw (al dan niet strategische) stem bepaald door de aandacht voor peilingen in de media” standaard in alle peilingen gaat meelopen.

Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:

@jos: ha ja, dat zou een leuke zijn. En dan pas na de verkiezingen de resultaten openbaar maken ;-)
Jammer natuurlijk, dat we geen vergelijkende gegevens van eerdere verkiezingen hebben op dit gebied, maar interessant dat De Stemming juist aandacht besteed aan de grote groep onzekere kiezers.

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx