Peiling Politieke Barometer 27 juli 2012 - Elsevier trekt verkeerde conclusies

Partijen in volgorde van grootte:
1 - VVD - 35 zetels
2 - SP - 29 zetels
3 - PvdA - 23 zetels
4 - PVV - 18 zetels
5 - CDA - 15 zetels
6 - D66 - 14 zetels
7 - CU - 6 zetels
8 - GL - 4 zetels
9 - PvdD - 3 zetels
10 - SGP - 2 zetels
11 - Overig 50+ - 1 zetel

Verschil t.o.v. huidige Tweede Kamer:
VVD +4 zetels
PvdA -7 zetels
PVV -6 zetel
CDA -6 zetels
SP +14 zetels
D66 +4 zetels
GL -6 zetels
CU +1 zetel
SGP 0 zetels
PvdD +1 zetel
50+ +1 zetel

Weinig verschillen in vergelijking met twee weken terug. De VVD, de PVV, het CDA en GroenLinks gaan er elk 1 zetel op achteruit, de SP stijgt met 2 zetels en D66 en de ChristenUnie elk met 1 zetel.

Vergeleken met de huidige Tweede Kamer staat de VVD op zo'n 15% winst, de PvdA, de PVV en het CDA rond de een kwart verlies en de SP verdubbelt. GroenLinks verliest 60%. De ChristenUnie wisselt bij de Politieke Barometer al sinds de val van het kabinet tussen 5, 6 en 7 zetels, de SGP staat vrij constant op 2 zetels en de PvdD op 3. 

De toevoeging op de site van Ipsos Synovate over het uiteenlopen van stemmotieven is aardig, maar gaat net over twee partijen die toch weinig op elkaars kiezers azen: SP-stemmers zijn vooral geïnteresseerd in de thema's zorg, sociale zekerheid en belastingverhoging voor topinkomens, de VVD-aanhang laat zich vooral leiden door de thema's werkgelegenheid, hypotheekrenteaftrek en veiligheid. 


Zie verder het overzicht met alle peilingen van de Politieke Barometer sinds de val van het kabinet.

Elsevier leek een aantal weken terug op een genuanceerdere manier te gaan berichten over peilingen, door in een artikel over peiler x ook uitslagen van peiling y te noemen. Die frisse aanpak lijkt nu voorbij. Afgelopen vrijdag deed men weer net alsof er maar één peiling bestaat, toevallig de laatst verschenen peiling. Zo is het op het moment echt onzin om te beweren dat de VVD de grootste partij zal worden. Dat is niet iets wat 'blijkt' uit de cijfers van Synovate, maar iets wat gesuggereerd wordt door de cijfers van Synovate. Volgens de cijfers van andere peilers wordt de SP de grootste, of is de strijd nog volop gaande.

Ook op de kop, dat een linkse meerderheid onvermijdelijk is, valt nog wel iets af te dingen. Op vrijdag hadden bij Ipsos Synovate VVD+PVV+CDA+SGP weliswaar 70 zetels, maar het gaat wel ver om alle overige partijen tot links te rekenen. D66 wordt bijvoorbeeld wel de enige echte middenpartij genoemd en trekt ook van beide kanten kiezers aan en of de ChristenUnie zich thuisvoelt bij links is ook maar de vraag. De echt duidelijk linkse partijen SP+PvdA+GL hadden in dezelfde peiling samen 68 zetels, minder dan rechts dus.

En ook de verschuivingen per partij, die bij Ipsos Synovate op de website te zien zijn, heeft men niet echt goed bekeken. Dan had men gezien dat de SP niet zoveel stemmers van GroenLinks heeft overgenomen, niet meer dan van de VVD in ieder geval (1,4 zetel sinds vorige keer). Het zijn de afgelopen weken vooral PvdA-kiezers, niet-stemmers en in iets mindere mate PVV'ers geweest die de SP versterkt hebben.

Zie ook:
Peilingwijzer 31 juli - SP en VVD groeien samen door
Peiling TNS NIPO 31 juli 2012 - langzame voorsprong SP zet niet door
Peiling Maurice de Hond 29 juli 2012 - strategisch stemmen wijzigt niet verhouding grootsten, wel omvang rest
Peiling De Stemming 25 juli 2012 - daling PvdA nog niet trendmatig
Wantrouw niet statistiek en peiling, wantrouw de conclusies

31-07-2012 | door: Marleen Zachte | Politieke Barometer | Reageer
trefwoorden ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx