Peiling Maurice de Hond 29 juli 2012 - strategisch stemmen wijzigt niet verhouding grootsten, wel omvang rest

Partijen in volgorde van grootte:
1 - SP - 34 zetels
2 - VVD - 31 zetels
3 - PVV - 19 zetels
4 - PvdA - 17 zetels
5 - D66 - 15 zetels
6 - CDA - 14 zetels
7 - CU - 7 zetels
8 - GL - 5 zetels
9 - SGP en PvdD - 3 zetels
10 - Overig - 50+ en PP - elk 1 zetel

Verschil t.o.v. huidige Tweede Kamer:
VVD 0 zetels
PvdA -13 zetels
PVV -5 zetels
CDA -7 zetels
SP +19 zetels
D66 +5 zetels
GL -5 zetels
CU +2 zetel
SGP +1 zetel
PvdD +1 zetel
Overig +2 zetels

Opnieuw weinig verschil met vorige week: 1 zetel minder voor PvdA en de overige partijen en 2 zetels erbij voor de SP. Daarmee is de afstand tussen VVD en SP nu wel gegroeid (van een naar drie zetels), maar een groei van twee zetels valt binnen de foutmarges voor partijen van deze omvang.

Ten opzcihte van de huidige Tweede Kamer blijft de VVD gelijk, daalt de PvdA ruim 40%, de PVV eenvijfde en het CDA eenderde. De SP groeit 120%, D66 is anderhalf maal zo groot, GroenLinks gehalveerd en de ChristenUnie staat op 40% groei. Ook hier staan de SGP en de PvdD al geruime tijd op drie zetels, een groei van 50%, tenzij in september net iets minder mensen erop stemmen, zodat de partijen weer op het huidige zetelaantal eindigen.


Zie verder het overzicht met alle peilingen van Maurice de Hond sinds de val van het kabinet

Net als De Stemming een paar weken terug, heeft Maurice de Hond mensen gevraagd of ze overwegen strategisch te stemmen. En hoewel de aantallen kiezers die dat overwegen verschillen (bijvoorbeeld overwegen D66-kiezers hier vrijwel uitsluitend op de VVD te stemmen, terwijl dat bij De Stemming anders lag), is de conclusie hetzelfde: voor de verhouding tussen SP en VVD zou het weinig uitmaken, maar de andere partijen zouden daardoor alleen nog maar kleiner worden. Voor de vraag wie gaat formeren doet het er immers weinig toe of de SP op 34 en de VVD op 31 zetels staat, of de SP op 42 en de VVD op 41. Maar voor de verhoudingen binnen het kabinet scheelt het wel degelijk of de grootste partij rond de 40% of meer dan 55% van de hele coaltie levert.

In de berichtgeving van NRC Handelsblad wordt de laatste tijd meestal gewezen op uitslagen van andere peilingen, zodat iets duidelijker is dat de besproken peiling niet 'de peiling' is. Helaas dringt in de artikelen zelf dat voorbehoud nog niet helemaal door. Zo wordt deze week weer eens klakkeloos van Maurice de Hond overgenomen dat geen enkele coalitie op een meerderheid kan rekenen. Ten eerste noemt Maurice de Hond slechts enkele (vaste) coalities en laat hij andere opties, die wel een meerderheid hebben weg. Ten tweede zou het netjes geweest zijn om er bijvoorbeeld op te wijzen dat in de peiling van de Politieke Barometer van vijdag Paars Plus wel een meerderheid van 78 zetels haalt. Later van de week daarom een nieuw overzicht van mogelijke coalities op Peilloos.

N.B. dat NRC Handelsblad tegenwoordig een alinea wijt aan de foutmarges is prijzenswaardig. Alleen moet men er nog even een politicoloog naar laten kijken om de foutjes er uit te halen. Zo zijn foutmarges er niet omdat representativiteit 'praktisch onhaalbaar' is, hebben ze niet alleen met de omvang van steekproeven te maken en is het slordig om 'ter illustratie' Ipsos Synovate te noemen, terwijl het voorbeeld ook opgaat voor de andere peilers.

Zie ook:
Peilingwijzer 31 juli - SP en VVD groeien samen door
Peiling TNS NIPO 31 juli 2012 - langzame voorsprong SP zet niet door
Peiling Politieke Barometer 27 juli 2012 - Elsevier trekt verkeerde conclusies
Peiling De Stemming 25 juli 2012 - daling PvdA nog niet trendmatig
Wantrouw niet statistiek en peiling, wantrouw de conclusies

31-07-2012 | door: Marleen Zachte | Maurice de Hond | Reageer
trefwoorden ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx