Peiling Maurice de Hond 12 augustus 2012 - nog steeds selectief over coalities

Partijen in volgorde van grootte:
1 - SP - 37 zetels
2 - VVD - 31 zetels
3 - PVV - 17 zetels
4 - D66 - 16 zetels
5 - PvdA - 15 zetels
6 - CDA - 14 zetels
7 - CU - 8 zetels
8 - GL - 4 zetels
9 - SGP en PvdD - 3 zetels
10 - 50+ - 1 zetel
11 - PP - 1 zetel

Verschil t.o.v. huidige Tweede Kamer:
VVD 0 zetels
PvdA -15 zetels
PVV -7 zetels
CDA -7 zetels
SP +22 zetels
D66 +6 zetels
GL -6 zetels
CU +3 zetel
SGP +1 zetel
PvdD +1 zetel
50+ +1 zetel
PP +1 zetel

Vergeleken met vorige week is de PvdA 2 zetels gedaald en de VVD, de PVV en GroenLinks elk 1 zetel. De SP is 3 zetels gestegen en D66 en de ChristenUnie elk 1 zetel.

Vergeleken met de huidige Tweede Kamer verdubbelt de SP, blijft de VVD nog altijd gelijk, halveert de PvdA, verliezen PVV en CDA zo'n dertig procent,  daalt GroenLinks 60% en stijgt de ChristenUnie 60%.
De 37 zetels van de SP noemt Maurice de Hond een "all-time-high". Dat mag binnen zijn peiling zo zijn, bij TNS NIPO staat de SP al sinds eind juli op dit zetelaantal. Wel is het de eerste keer dat de PvdA lager uitkomt dan D66, al is het na een enkele peiling waarin zich dat voordoet en slechts een zetel verschil nog te vroeg om van gewijzigde verhoudingen te spreken. Zeker wanneer we de onzekerheidsmarges in acht nemen, al weten we niet hoe groot die bij deze peiling zijn.


Zie verder het overzicht met alle peilingen van Maurice de Hond of de overige peilingen via de vaste links in de zijkolom.

Over de mogelijkheid tot coalitievorming schrijft De Hond:

"Uit deze cijfers blijkt, dat als dit de verkiezingsuitslag van 12 september 2012 zou zijn, hoe moeilijk het is om een regeringscoalitie te vormen. En dat zelfs als er dan een gevormd kan worden, dit een combinatie zal zijn die weinig meer zetels zal hebben dan 75 en er ook nog een grote kans is dat het een combinatie is die uit meer dan 3 partijen bestaat."

Vervolgens neemt hij in zijn tabel dit keer niet drie maar zeven coalities op, die helaas net als voorheen dit beeld vn moeizame coalitievorming versterken. Slechts een heeft het toereikende aantal van 76 zetels en dat is een coalitie met vier partijen. Dat de SP en de VVD vier opties hebben op een driepartijencoalitie staat wel in de begeleidende tekst, maar dat deze op een na op meer dan 80 zetels uitkomen, staat er dan weer niet bij. En ook enkele opties op ruim 80 zetels voor coalities met SP en PvdA blijven onvermeld.

Peil.nl geeft ook enkele cijfers over het aantal kiezers dat nu op een andere partij zou stemmen dan in 2010. Daarbij is niet duidelijk of de genoemde percentages alleen gelden voor mensen die hun keuze bepaald hebben, of voor iedereen die destijds op een bepaalde partij stemde. Bij andere peilingen hebben we gezien dat dat nogal veel verschil kan maken. En al helemaal wanneer we kijken hoeveel mensen zeker zijn van hun stem. Dat laatste ligt ongeveer rond eenderde te liggen, het lijkt onwaarschijnlijk dat dat onder de door Peil.nl onderzochte groep heel erg anders ligt.

Of de conclusie klopt dat de aanval die de PvdA de afgelopen week op de SP heeft geopend de oorzaak is voor het grotere verschil tussen beide partijen, is niet te controleren. De PvdA ging weliswaar twee zetels achteruit terwijl de SP er drie steeg, maar dat valt binnen de normale onzekerheidsmarges en bovendien is nergens een vraag over de reden tot overstappen opgenomen. Jammer dan ook dat onder andere NRC Handelsblad en Nu.nl  die stelling overnemen. Bij Nu.nl heeft men overigens ook het coalitieverhaal slordig gelezen en beweert men ten onrechte heel stellig:

"Alleen weinig voor de hand liggende combinaties komen uit op meer dan 75 zetels, zoals de SP met de VVD in combinatie met een derde partij als PvdA, D66, CdA of ChristenUnie."

Het ANP, onder meer bij Trouw en de Volkskrant te lezen, is deze week zowaar iets genuanceerder door ook een vergelijking op te nemen met de peilingen van TNS NIPO en de Politieke Barometer.

Zie ook:
Peiling Politieke Barometer 10 augustus 2012 - nu ook hier SP en VVD nek-aan-nek
Peilingwijzer 8 augustus - vrijwel ongewijzigd
Peiling TNS NIPO 7 augustus 2012 - te snelle conclusie over groei SP
Coalitie van 5 of 6 partijen? 3 of 4 kan ook
De Stemming (25 juli) versus Politieke Barometer (27 juli), Maurice de Hond (29 juli) en TNS NIPO (31 juli): verschil 8 tot 22 zetels
Peiling De Stemming 25 juli 2012 - daling PvdA nog niet trendmatig

12-08-2012 | door: Marleen Zachte | Maurice de Hond | Reageer
trefwoorden , ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx