Trouw peilt peilingbehoefte - goede wil of onbegrip?

Zeker nu er dagelijks peiingen op ons afgevuurd worden, stijgt gemor op dat het de peilinggeweld overschaduwt waar het tijdens de verkiezingen eigenlijk over moet gaan: de inhoud. En ook bij nieuwsredacties lijkt men zich af te vragen of het niet wat veel wordt. Trouw.nl besloot vandaag bezoekers van de site om raad te vragen en heeft een poll geplaatst met de volgende vraag:

"Uitslagen van peilingen: wel of niet op Trouw.nl publiceren"

In een inleidend artikel licht Marco Visser de vraag toe. Maar als dit een weergave is van hoe de kwestie binnen de redactie wordt besproken, heeft men daar de discussie over peilingen nog niet helemaal goed begrepen.

Redacties gesteld voor lastig dilemma? Onzin!

Thijs Broer en Maurits Martijn onderzochten voor Vrij Nederland welk beleid nieuwsredacties hanteren bij het berichten over peilingen. Conclusie? Sommige redacties hebben richtlijnen, andere goede voornemens, iedereen weet hoe het niet moet, vrijwel iedereen doet het toch zo.

Zo samengevat lijkt het allemaal vrij onschuldig en ik vrees dat dat ook is hoe nieuwsredacties zelf het VN-artikel zullen lezen: niet zo'n goede beurt, maar ja, zoals Herman Staal, chef politieke redactie van NRC Handelsblad al zegt: "er slipt wel eens iets tussendoor".  Kan gebeuren. 

In werkelijkheid is het natuurlijk stuitend en zouden de redacties zich rot moeten schamen. Voor grote sportevenementen worden enorme draaiboeken gemaakt, maar zodra het om de belangrijkste gebeurtenis in de Nederlandse politiek gaat, doen we maar wat?

NRC verwijt Peilingwijzer nuance?

NRC Handelsblad lijkt vandaag wel de peilingkrant van Nederland te zijn. Dat begint al op de voorpagina, die helemaal gebaseerd is op de veronderstelling dat alle partijen hun campagne moeten aanpassen naar aanleiding van recente peilingen. Met als extraatje een cartoon van Kamagurka over... peilingen.

Elders in de krant doet NRC het artikel uit de wetenschapsbijlage in de Volkskrant van zaterdag nog eens dunnetjes over en staat een column van Marc Chavannes, die peilingen duidelijk niet de moeite van het noemen waard vindt:

"Zelfs Mariëlle Tweebeeke, de anders sterke ondervraagster van Nieuwsuur, kon het gisteren niet laten Jolande Sap te ondervragen over de drie zetels die zij in de laatste peiling overhoudt, met een vasthoudendheid een betere zaak waardig. Alsof het om hard nieuws ging."

Het is dan ook niet vreemd dat ook het hoofdcommentaar (deels) over peilingen gaat. Wel verrassend is de inhoud.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx