Die gordijnbonus, komt die er weer?

Zowel in 2006 als in 2010 werd iedereen op de verkiezingsavond verrast door de uitslag van de PVV. In 2006 stond de partij in de peilingen op 4 tot 6 zetels, dat werden er 9. In 2010 gaven de peilingen de PVV 17 à 18 zetels en werden het er 24. De grote verschillen werden toegeschreven aan het gordijneffect. Veel mensen zouden er bij peilingen niet voor uit willen komen dat ze op de PVV stemden, of deden liever helemaal niet mee aan opinieonderzoeken. Gaan we hetzelfde dit jaar weer zien?

De vergeten Kamer... Paars en Nieuwe Lente halen de 38 niet

Al geruime tijd zijn berichten over een volgend kabinet somber. Met deze peilingen zouden er geen coalities mogelijk zijn. Eerder was al te zien op Peilloos dat dat reuze meeviel en dat het hooguit een kwestie is van eens kijken naar andere combinaties dan we in Nederland tot dusver gewend waren.

Hoe staat het er nu voor? Door de groei van de PvdA en de daling van de SP in de peilingen komen weer andere combinaties in zicht. Maar in de media zijn de berichten nog somber. Zo kopte NRC Handelsblad zaterdag:

"VVD en PvdA willen liever niet samen. Maar iets anders lijkt niet meer mogelijk"

Maar is dat echt zo?

Peilingen in het nieuws - een lees-, kijk- en luisterlijstje

De huidige verkiezingscampagne is een van de kortste sinds jaren - hij is pas twee weken bezig - en toch kunnen sommigen al geen debat of peiling meer zien. Voor wie er toch geen genoeg van kan krijgen, enkele lees-, kijk- en luistertips:

Media en peilingen zorgden voor kantelpunt in deze campagne
Jouke de Vries - Trouw
"De Nederlandse democratie is overgegaan in een SocialMediacratie". Politiek is steeds meer een wedstrijd geworden, compleet met nabeschouwingen en op tv wordt heeft diepgaande inhoudlijke behandeling plaats gemaakt voor politiek cabaret:

"Deze programma's leiden tot trends, die door de social media en het beruchte tweede scherm worden versterkt. Via Twitter wordt de politiek geframed en geblamed en direct van commentaar voorzien."

Strategische stemkeuze valt anders uit bij SP-VVD dan bij PvdA-VVD

In juli van dit jaar stonden de SP en de VVD samen bovenaan in de peilingen. Zowel De Stemming/Intomart Gfk als Maurice de Hond/Peil.nl onderzochten toen of mensen hun stemgedrag zouden veranderen wanneer die tweestrijd vlak voor de verkiezingen nog zou bestaan. Beide peilers stelden vast dat strategisch stemgedrag een flinke groei voor de top twee kon betekenen.

In de peiling die Maurice de Hond/Peil.nl vrijdag presenteerde werd hetzelfde onderzoek gedaan, maar nu voor een eindstrijd tussen de PvdA en de VVD. En ook daaruit blijkt een potentieel vrijwel even grote groei voor beide partijen. Toch wijken de keuzes die kiezers nu maken af van die in juli van dit jaar.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx