Peiling De Stemming 29 augustus 2012 - verschil SP-VVD nog even groot

Partijen in volgorde van grootte:
1 - VVD - 33 zetels
2 - SP - 30 zetels
3 - PvdA - 21 zetels
4 - PVV - 18 zetels
5 - D66 - 14 zetels
6 - CDA - 13 zetels
7 - CU - 7 zetels
8 - GL en 50+ - 4 zetels
9 - SGP en PvdD - 3 zetels

Verschil t.o.v. huidige Tweede Kamer:
VVD +2
zetels
PvdA -9 zetels
PVV -6 zetels
CDA -8 zetels
SP +15 zetels
D66 +4 zetels
GL -6 zetels
CU +2 zetels
SGP +1 zetel
PvdD +1 zetel
50+ +4 zetels

Vergeleken met vorige week is de PvdA 4 zetels gestegen, de PVV 3 zetels, D66 2 zetels en 50Plus 1 zetel. De SP is 8 zetels gedaald en de VVD 2 zetels.

Ten opzichte van de huidige Tweede Kamer stijgt de VVD iets, dalen de PvdA en het CDA rond eenderde, de PVV een kwart, halveert GroenLinks, D66 stijgt 40% en de SP verdubbelt.


Zie verder het overzicht met alle peilingen van De Stemming sinds de val van het kabinet, of alle peilnigen via de vaste link in de zijkolom.

Duidelijke verschuivingen dus bij de PVV, de PvdA en vooral bij de SP. Daardoor draaide ook de verhouding tussen de SP en de VVD om, maar het verschil bedraagt nog altijd slechts drie zetels. Ook liet Gijs Rademaker in EenVandaag duidelijk zien hoe de tweestrijd tussen de SP en de PvdA nog alle kanten op kan. Het systeem van De Stemming biedt mensen namelijk de mogelijkheid vijf zetels te verdelen over verschillende partijen en niet een specifieke voorkeur uit te spreken. En dan blijkt dat veel mensen nog hun stemmen verdelen tussen de SP en de PvdA. Vorige week sloeg de schaal daarbij uit in het voordeel van de SP, deze week profiteerde de PvdA:

Zolang de kiezers nog niet definitief hebben besloten op welke partij ze gaan stemmen - en een groot deel doet dat pas kort voor de verkiezingen - kunnen dit soort verschuivingen zich dus best nog vaker voordoen.

Opmerkelijk is dat de wijzigingen in deze peiling door iedereen meteen gekoppeld werden aan het RTL-debat, terwijl Intomart Gfk in de toelichting op de website nadrukkelijk meldt dat die amper invloed had op het zetelaantal van de SP, de PVV en de VVD. Wel was een duidelijk voordeel te zien voor de PvdA. Dat commentaar van Intomart Gfk werd in het merendeel van de berichtgeving over de peiling over het hoofd gezien. Zo schreef bijvoorbeeld de Telegraaf:

"De verschuivingen lijken het gevolg van het lijsttrekkersdebat bij RTL van zondagavond. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom werd daar als winnaar gezien."

Dan was Elsevier nauwkeuriger:

"Ook in deze peiling heeft het succesvolle optreden van PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom de partij extra zetels opgeleverd. De sociaaldemocraten klimmen naar 21 zetels, 4 meer dan een week geleden."

Al had men er best bij mogen schrijven dat de daling van de SP aan andere factoren te wijten was. Overigens gebruikt Elsevier nu ook de term socialisten, waar gisteren nog opviel dat men netjes neutraal SP gebruikte.

Zie ook:
Peilingwijzer 29 augustus - PvdA stijgt, SP daalt (ook zonder invloed debat)
Peiling TNS NIPO 28 augustus 2012 - wijzigingen veroorzaakt door debat?
Peiling Maurice de Hond 26 augustus 2012 - opnieuw vage cijfers over opleidingsniveau
Peiling Politieke Barometer 24 augustus 2012 - daalt VVD door belofte 1.000 euro?
Verschillen tussen peilers, klopt de uitleg van Maurice de Hond?
Coalitie van 5 of 6 partijen? 3 of 4 kan ook

29-08-2012 | door: Marleen Zachte | De Stemming | 1 reactie
trefwoorden ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reactie

plagvreugd
-1-  plagvreugd:

Ik vind socialisten gebruiken bij de socialistische partij nog wel neutraal. PvdA socialisten noemen, dat is, mild gezegd, wat mal. Maar dat doet Elsevier vast niet.

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx