SP verdubbelt, Roemer heeft spijt. Terecht?

"Wie de recente geschiedenis van verkiezingen in Nederland kent, weet dat een eenvoudig onderzoekje na een tv-debat zo onschuldig niet is", schrijft Marco Visser vandaag in Trouw in een artikel over hoe debatten en peilingen de stemming in verkiezingstijd bepalen.
Deze week konden we duidelijk zien hoe die invloed ontstaat. Eén fragment uit het RTL-debat werd keer op keer op tv getoond als voorbeeld van hoe Emile Roemer had gefaald. Niet omdat hij de feiten niet beheerste, wat vooraf als een van zijn zwakke punten werd gezien, maar omdat hij even uit het veld geslagen was door de onverwachte reactie van Rutte op zijn openingsvraag.

De kritiek nam toe op het moment dat de bekend werd hoe het debat had doorgewerkt in de peilingen. Althans, dat is wat we overal kunnen lezen. Maar klopt dat ook?

Maandag, de dag na het debat
De eerste peiler die cijfers over het debat publiceerde was Maurice de Hond. Hij kwam maandag met resultaten van een ingelast onderzoek onder 1.200 kijkers naar het debat. Zij riepen Samsom uit tot duidelijke winnaar, met Rutte op twee en Wilders en Roemer op een gedeelde derde plaats. Maar De Hond vroeg ook welk effect dit debat zou hebben op het voorgenomen stemgedrag van de deelnemers:

Voor de campagnewatchers die zaten te wachten op het verlossende woord dat het debat een bepalende factor zou worden, waren het teleurstellende cijfers. Weliswaar was 19% van de kiezers gaan twijfelen over hun keuze, met een uitschieter naar 32% onder SP-aanhang, maar slechts 1% verklaarde eerder nog geen keuze te hebben gemaakt en nu wel en ook slechts 3% gaf aan overgestapt te zijn naar een andere partij. Het onderzoek van De Hond kreeg dan ook weinig aandacht.

Dinsdag, twee dagen na het debat

Op dinsdag kwam de eerste complete peiling, gepubliceerd door TNS NIPO. Daarin daalde de SP 4 zetels, de PvdA steeg 3 zetels, de VVD 2 en de PVV 1 zetel. TNS NIPO had ook specifiek onderzoek gedaan naar het debat en constateerde dat er een duidelijk verschil was tussen 'kijkers' en niet-kijkers, waarbij het begrip kijkers heel ruim was gedefinieerd: hieronder viel iedereen die iets van het debat had gezien of er over had gehoord of gelezen. Zie hierover eerder Peiling TNS NIPO 28 augustus 2012 - wijzigingen veroorzaakt door debat?, waaruit ook de volgende grafiek afkomstig is:

Hier waren wel duidelijke verschilen te zien tussen kijkers en niet-kijkers, maar onder SP-aanhang was het verschil vrij klein. En het is dan ook maar de vraag in hoeverre dit doorwerkte in de 4 zetels verlies voor de SP. Hoe dan ook, alleen al de titel van het TNS-NIPO-bericht, Peiling TNS NIPO: RTL-debat zet VVD op voorsprong, gaf weinig ruimte tot interpretatie: het debat had de peiling beïnvloed.

Woensdag, drie dagen na het debat

Voor wie nog twijfelde aan die invloed kwam woensdag de bevestiging met de publicatie van de tweede complete peiling, die van De Stemming. De SP daalde maar liefst 8 zetels, de PvdA steeg 4 zetels. Het was duidelijk, dit kon slechts een bevestiging zijn van wat TNS NIPO al had geconstateerd, wat de meeste campagnewatchers al hadden besloten en wat in de pers werd geschreven: De SP had haar grote verlies te danken aan het debat.

Wat daarbij compleet over het hoofd werd gezien, was de toelichting die Intomart Gfk bij de peiling van De Stemiming gaf:

"Het is natuurlijk opvallend dat er in de afgelopen week veel gedoe is geweest rond de SP. De uitspraken van Roemer over Europese boetes, Wientjes die het SP-programma een ramp voor het land noemde en natuurlijk eindelijk campagne met twee tv-debatten.

We hebben op een rij gezet wat het stemgedrag van onze respondenten voor het RTL-debat van zondagavond is geweest en wat van de respondenten die na dat debat de stemmen hebben uitgebracht. Bij de SP, de PVV en de VVD maakt het niet zo veel uit, telkens ongeveer een procentpunt verschil, maar bij de PvdA zijn het er liefst vier." [accentuering MZ]

Het vreemdst is misschien nog wel dat deze toelichting in EenVandaag niet aan de orde kwam. Gijs Rademaker wees er weliswaar nadrukkelijk op hoe de verschillen in de peiling tot stand waren gekomen en dat deze nog lang niet als keerpunt in de verhoudingen gezien konden worden, maar dit stukje ontbrak. En toen het verhaal over de peiling ook nog werd gelardeerd met een interview met Emile Roemer die volop betoogde hoe hij het niet goed gedaan had tijdens het debat en hoe hij voortaan beter zijn best zou doen, was het onomkeerbaar. Roemer had gefaald en had dat moeten bekopen met een fors zetelverlies.

Het was vreemd om te zien, hoe de lijsttrekker van een partij die in alle peilingen op een verdubbeling van het huidige zetelaantal staat door het stof kroop. Later op de avond noemde Dominique van der Heyde het verfrissend en wie weet heeft ze gelijk en zal het bij de aanhang van Roemer juist goed uitpakken. Maar iemand als Rutte was het vast niet overkomen. Die zou direct een eind gemaakt hebben aan alle opwinding: "U weet dat ik niet reageer op peilingen, maar we staan overal op verdubbeling van ons zetelaantal. Vraag liever aan Diederik Samsom of hij daar een verklaring voor heeft."

Zie ook:
Peiling De Stemming 29 augustus 2012 - verschil SP-VVD nog even groot
Peilingwijzer 29 augustus - PvdA stijgt, SP daalt (ook zonder invloed debat)
Peiling TNS NIPO 28 augustus 2012 - wijzigingen veroorzaakt door debat?
Peiling Maurice de Hond 26 augustus 2012 - opnieuw vage cijfers over opleidingsniveau
Peiling Politieke Barometer 24 augustus 2012 - daalt VVD door belofte 1.000 euro?
Verschillen tussen peilers, klopt de uitleg van Maurice de Hond?
Coalitie van 5 of 6 partijen? 3 of 4 kan ook

30-08-2012 | door: Marleen Zachte | In de Peiling... | Reageer
trefwoorden , , , ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx